Tacskós vakáció

Kezdetére türelmesen vártam, a hátralévő napokat felettébb pontosan észben tartottam, kapujában állva beharangozása kínos feladatával megbarátkoztam. Biztosan lesznek, akiknek érkezése hírével kedvét szegem, őket arra kérem, ne csukják be a mesekönyvem, maradjanak mellettem. Fogadják el, hogy apró mancsom elfáradt, tekintetem az újabb dakszlikaparásokhoz hiába keresi a megfelelő tárgyat, ezért a körmölést félretéve most megpihenek, játékos társammal, Bóval vakációzni megyek.

bo_500s.jpg

Világ körüli utazásra véletlenül sem készülünk, nekünk éppen elég, ha a számítógép előtt ücsörgés helyett a régóta halogatott tervek megvalósításában elmerülhetünk. Fontos megbízatás, kalandos program akad bőven, míg anya megérdemelt szabadságát velünk tölti, végre rendelkezhetünk a szélsebesen száguldó idővel. Rajtunk múlik, mikor mit csinálunk, a sarkalatos teendők terjedelmes listájáról bátran válogathatunk, sietősen csokorba is szedtem, ezúttal mi mindennel foglalkozhatunk.

A legizgalmasabb talán a beígért Balaton-felvidéki kiruccanás lehet, párosunk vidám pajtásomnál, Sissinél vendégeskedhet. A göndör bundájú uszkár megmutathatja a csodás környéket, vezetésével sorra járhatjuk a pécselyi szőlőskerteket, követhetjük az erdő sűrűjébe csalogató turistajelzéseket. Felkapaszkodhatunk a Zádor-vár romos sáncára, fülelhetünk az Örvényesi-séd csilingelő csobogására, kutyafuttában bekukkanthatunk az óceán túlpartján lakó levelezőpartnerem, Sophie itteni birtokára.

A barangolást letudva ihatunk, ehetünk, délután az árnyas teraszon heverészhetünk, hallgathatjuk a madarak dalát, a vénséges szilvafák lombjának suttogását. Gyönyörködhetünk a pompás kilátásban, a feltáruló panorámában, a hegyoldalból megleshetjük a sötét palástját leterítő estét, élvezhetjük a tücskök koncertjét. Bámulhatjuk a magasban hunyorgó csillagokat, a dagadó sarlójával dicsekvő holdat, éjszaka őrséget adhatunk, az álmosító levegőtől megrészegülve békésen szunyálhatunk.

Az ősz eljöveteléig aligha henyélhetünk, itthon temérdek a dolog, köztük könnyedén elveszhetünk. A hosszú felsorolás élén rögtön ott a kimerítő a tűzifa hasogatás, a fejszesuhogással kísért pakolászás. Recsegnek az esztendők óta az udvaron tárolt rönkök, száll a por, a forgács, az érdeklődőknek dukál az asszisztálás. Meózhatjuk a tornácon hasábokból felrakott falat, a bejárati ajtóhoz odakanyarodó lépcsőnél tornyosuló szálkás halmokat, cipekednünk szerencsére nem kell, apa beéri jelenlétünkkel.

Sajátos segítségünket a kisebb munkáknál ugyancsak gyakorta igényli, picinyke kompániánk gyermeki tanácsait alkalmanként mosolyogva kikéri. Történhet a földön bármi, pracli a kézben tüsténkedünk, hamarosan együtt suvikszolunk majd ablakot, mázolunk megkopott korlátot, vágjuk vissza a fojtogató hőség ellenére szemtelenül elburjánzó tüskés bozótot. Szüntelen lábatlankodásunk miatt ilyenkor tennivalóival a kelleténél lassabban halad, a szakmai fogások titkos rejtelmeibe minket mégis beavat.

A következő lecke az autócsinosítás, megtanulhatjuk a habos fürdetés valamennyi fortélyát, noha víz nélkül nehézkes a kocsimosás. A kínzó szárazságban nincs locspocsozás, így feltehetőleg későbbre halasztjuk a külső csutakolást, legyen csak az első a belső tisztaság. Az ülésről vizslathatjuk a szélvédő üvegének csillogóra dörzsölését, a karok, a fogantyúk, a gombok törölgetését, az egérmozi szépítését. Borzonghatunk a takarítógép hangjától, a vegyszerek szagától, búcsúzhatunk a kosztól, a piszoktól.

Az augusztus gyorsan elszalad, szívünk mélyén varázslatos emlékeket hagy, fogjuk még fájlalni, hogy elköszöntünk a forró nyártól, a kalászérlelő kánikulától. A lépést tovább nem is húzom, az utolsó heteket inkább kihasználom, hétfőn vakációzni megyek, lazítok egy keveset. Rövid távollétem alatt megismétlem néhány korábbi színes elbeszélésemet, gyűjtögetem a lejegyzésre érdemes meséket, aztán visszatérek. Kérlek, szokás szerint figyeljetek, formálódó históriáimmal nektek kedveskedek.

Ha tetszett, kövesd Panka Mesekönyvét a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://tacsimese.blog.hu/api/trackback/id/tr1717894823
Nincsenek hozzászólások.

BEKÖSZÖNTŐ

Köszönöm, hogy felütötted a borítót, és belelapoztál Panka Mesekönyvébe! Történeteimből egy törpetacskó életének érdekesebb eseményeit ismerheted meg. Fülipuszi! Panka

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása