Csigaverseny

Tetőfokára hágott az izgalom, aprócska udvarunkban ma nincs nyugalom, a közönség a befutót várja, a zsúfolt lelátókról az elázott pályát bámulja. Lelkes szurkolók csápolnak a fákon, a kerítésoszlopokon, a mohás sziklákon, a napelemes lámpácskák fényében fürdő célegyenest a teraszon terpeszkedő asztal mellől remekül belátom. Mancsommal kockás abroszunk szélét szorongatom, viaszos vásznát simogatom, készülök feladatom teljesítésre, az őszi esőknek örvendő csigák versenyének leintésére.

bo_csiga2fb.jpg

Tacskó ilyennel elvétve találkozhatott, fiatal társam, Bo ugyancsak álmélkodott, mintha a Forma-1 portánkra költözött volna, a hét derekán felbolydult a tiszteletbeli boxutca. Odalent a lépcső alatt seregnyi lakókonténerét cipelő híresség csellengett, a csapatok kibérelték az üregeket, a garázsként szolgáló helyeket. Szereltek, fúrtak, faragtak, vezetőik interjúkat vállaltak, a hangyákkal gazsuláltak, míg a büfékben zajlott az élet, a vándorok mohón falták a puha levélkéket, kóstolgatták a fűféléket.

A népszerű saláták hamar elfogytak, az edzések szüneteiben együtt étkeztek a sárgák, a csúcsosak, a meztelenek, az étiek, velünk fotózkodó saját bajnokunk agyagból gyúrt alakjára bájos szarvacskáikat lengetve kíváncsi szemeket meresztettek. Ámuldozva méltatták narancsos házát, okkerben pompázó kerámia karosszériáját, rajta a szponzorok sok ragyogó foltját. Meghökkenve méregették szokatlan hosszát, magasságát, sugdolózva saccolgatták súlyát, speciális haslábával elérhető gyorsulását.

Legnagyobb tempóját később megtapasztalták, az óvatoskodókat a vagányabbak a félelmetes íveken könnyedén állva hagyták. Szorgos igyekezettel síkosították a kavicsos burkolatot, feltérképezték az összes használható sávot, csillogó nyomot húztak a köveken, a ring határát jelölő téglából rakott szegélyeken. Mire végeztek bebiflázták az egészet, álmukból ébresztve is azonnal kivágták, hol érdemes beletaposni, sodródva farolni, miként lehet a hátulról közelítőt az előzésben meggátolni.

A tegnapi időmérőre a féktelen vágtázáshoz minden megvolt, a mezőny éppen eleget gyakorolt, a pontosságára oly büszke stopper bizakodóan ketyegett miközben rangsorolta az ellenfeleket. Sietve pörgette a kényes fogaskerekeket, vékony mutatóival komolykodva integetett, elmélyülten jegyezte a perceket, a másodperceket, a hozzájuk csapódó tizedeket. Szenvtelenül diktálta az eredményeket, a kételkedésnek így sebtiben gátat vetett, hisz néhány órán belül valamennyi induló beérkezett.

A rajtrácson vasárnap már délelőtt temérdek bennfentes lézengett, takarítók, szállítók, különféle csodabogarak nyüzsögtek, a csúszkálva száguldók cirkuszának idei évadzáró futamára a résztvevők bemelegítettek. Az utolsó eligazítást korán megtartották, pozícióikat a riválisok lassan elfoglalták, az elrugaszkodásig a technikás fordulókat képzeletben alighanem újra meg újra elpróbálták. Tudták jól, a táv csupán egyetlen kör, méterrel se több, amint megbirkóztak a veszéllyel kiderül, ki a legkülönb.

Nehezen, de eljött a pillanat, a zöld jelzés hirtelen kigyulladt, a menő sztárok tüstént nekidurálták magukat, emez itt a díszes trófeáért, amaz ott a dicsőségért, más a puszta betevőért gyűrte maga alá a rögös utat. Hiába figyeltem, hegyeztem a fülem, a televíziós közvetítésekből ismerős éles csikorgás, az üvöltő berregés, a gumifüstölgés elmaradt, nem szaggatta fel senki a sarat. A kompánia ráérősen tovasiklott, komótosan távolodott, felőlük az első kanyar bejáratáig bárki bátran szundikálhatott.

Folyvást fürkészem a holdtalan este sötét leplébe burkolódzó kertet, vizslatom a messzeséget, tekintetemmel hátha megtalálom a piciny birodalmunk rejtett zugaiban tekergőket. A pepita terítőt zászlóként meglobogtathatom, a győztesnek az ízletes babérkoszorút átadhatom, a díj akkor is dukál, ha hazai reménységünk produkciójával dobogóra sem áll. Előbb-utóbb visszaérnek, a csigák most téli menedékükért versengenek, a miénknek ezzel legalább kevés a dolga, bejöhet a fűtött lakásba.

Ha tetszett, kövesd Panka Mesekönyvét a Facebook oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://tacsimese.blog.hu/api/trackback/id/tr3617939520
Nincsenek hozzászólások.

BEKÖSZÖNTŐ

Köszönöm, hogy felütötted a borítót, és belelapoztál Panka Mesekönyvébe! Történeteimből egy törpetacskó életének érdekesebb eseményeit ismerheted meg. Fülipuszi! Panka

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása